Kako igriifikacija pomaže u edukaciji o klimatskim promjenama?

Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova s kojima se trenutno suočavaju mlade generacije. Ovaj proces, koji je započeo industrijskom revolucijom i širokom upotrebom fosilnih goriva, povisio je temperaturu Zemlje na 1,2ºC u posljednjih 100 godina. Znanstvenici Međunarodnog panela za klimatske promjene (IPCC) istaknuli su da je granica povećanja 1,5ºC. Prelazak te granice značit će da će planet postati nenastanjiv.

Photo by Chris LeBoutillier on Unsplash

Zbog ovakve situacije potrebno je educirati o klimatskim promjenama i njihovim posljedicama, koje akcije je moguće poduzeti na individualnoj razini te na koji način ova situacija stvara različite socioekonomske nejednakosti. Jedan od najboljih načina edukacije je igrifikacija, posebno escape igre. Escape igre omogućuju igračima učenje u neformalnom okruženju bez pritiska redovite nastave. Oni također pomažu učenicima da suosjećaju sa scenarijem koji igraju jer se osjećaju dijelom njega. Na kraju, za svaku dovršenu zagonetku dobivaju pozitivno ohrabrenje i osjećaj postignuća, koji se pojačava ako uspiju riješiti cijelu igru.

U sklopu projekta Save & Game stvorene su tri escape igre koje pokrivaju najbitnije točke oko klimatske krize i edukacije o održivosti. Prva igra zove se “Riješi misterij: što se dogodilo planetu Zemlji?” (Logopsycom), radi se o digitalnoj escape igri napravljenoj 100% putem platforme Genially, koja kroz mini zagonetke vodi igrače kroz futuristički scenarij u kojem su se najkatastrofalnije promjene već dogodile . Najteže posljedice klimatskih promjena glavna su tema ove igrice, kao i kako izbjeći takve katastrofalne rezultate. Druga igra zove se “Zarobljeni u kući!” (Work in Progress), fizička escape igra čiji je cilj smanjiti potrošnju kod kuće podučavajući kako ne rasipati energiju i kako usvojiti odgovornije potrošačke navike. Aktivnosti u ovoj igri usmjerene su na dobre prakse koje treba implementirati u svakodnevni život. Činjenica da okruženje imitira kuću povećava zbližavanje s pričom jer se nalazite u poznatom okruženju. Posljednja escape igra nazvana je “Putovanje eko-istraživača!” (Zelena Istra), fizička igra koja kroz zagonetke podučava o klimatskoj nepravdi i nejednakosti. Igrači kreću na putovanje oko svijeta kako bi uvidjeli da klimatska kriza različito utječe na ljude ovisno o tome gdje žive. Ova igra naglašava uočavanje međuodnosa između naizgled nepovezanih događaja.

Mladi su u središtu klimatske krize. Morat će odrastati suočavajući se s njegovim posljedicama, ali još uvijek imaju sve mogućnosti budućnosti. Podići njihovu svijest o klimatskim promjenama znači dati im slobodu da se s njima bore. Escape igre prilika su za učenje o klimatskim promjenama kroz igrifikaciju, čineći teme zabavnima i pružajući im zelene vještine koje mogu koristiti svakodnevno.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top