Održivi izbori kroz Escape igre  – Novi pristup učenju

Što je zabavnije od igranja igrica? Ništa, mogli biste odgovoriti… Ali jeste li znali da igre u kombinaciji s dodatnih učenjem mogu isto biti zabavne? Sve to zahvaljujući “igrifikaciji”!

Koncept igrifikacije odnosi se na implementaciju elemenata, karakterističnih za igre, u pedagoške aktivnosti kako bi se obogatio proces učenja i povećala motivacija učenika. Cilj ovakvog pristupa je potaknuti unutarnju motivaciju, koja proizlazi iz prirodnog interesa učenika za gradivo – nasuprot vanjske motivacije koja se temelji na vanjskim nagradama, poput visokih ocjena.

Bogatstvo različitih karakteristika igara može učiniti nastavni plan mnogo zanimljivijim: od osnovnih elemenata poput pravila, ciljeva i razina, do inovativnih pristupa. Trenutačno svjedočimo sve većoj popularnosti kartaških igara, igara potrage za blagom i igara bijega (Escape games/Escape igre).

Escape igre (također poznate i kao Escape rooms) interaktivni su format u kojem mala grupa igrača surađuje kako bi riješila zagonetke u određenom vremenskom okviru. Ove igre mogu biti izvedene u fizičkom i u virtualnom obliku.

Misija obično uključuje pronalaženje izlaza, što objašnjava naziv “Escape igre/igre bijega”, no može uključivati i spašavanje svijeta, istraživanje zločina ili npr. pronalazak nestale osobe.

Kako bi postigli svoj cilj, igrači moraju riješiti određeni broj izazova (ili zagonetki) koji od njih zahtijevaju suradnju. Za svaki izazov koji uspješno svladaju, igrači dobivaju nagradu: trag koji će im pomoći da napreduju dalje u igri. Sve dok ne dođu do posljednjeg traga… I riješe posljednji izazov!

Fotografija: cottonbro studio – Pexels

Što se tiče obrazovne vrijednosti, Escape igre posjeduju različite pozitivne osobine:

  • Pružaju impresivno iskustvo koje pomaže u stvaranju angažmana
  • Razvijaju vještine rješavanja problema i kritičkog razmišljanja
  • Potiču suradnju
  • Mogu se prilagoditi bilo kojoj temi

Projekt Save and Game prepoznaje ove vrijednosti kao inovativan način podizanja svijesti mladih o pitanjima okoliša. Stoga smo mehanizme igrifikacije primijenili u području održivosti. Cilj nam je zaintrigirati naše igrače stvarnošću igre u kojoj mogu razmisliti o postojećim ekološkim problemima i pronaći rješenja.

Fotografija: Julia M Cameron – Pexels

Naše igre bijega naglašavaju važnost suradnje, ključnog elementa na globalnoj razini za pomoć u rješavanju klimatske krize. Također potiču kritičko razmišljanje o neodrživim načinima života, kao što je prekomjerna potrošnja. Sve u svemu, stvaraju zanimljivije iskustvo učenja za podučavanje o održivom razvoju i kako ga postići.

Ostanite s nama ako želite otkriti naše igre bijega! Uskoro će biti dostupne i na stranicama projekta Save and Game!

References

FutureLearn. (2021, October 8). What is gamification in education? – FutureLearn. FutureLearn. https://www.futurelearn.com/info/blog/general/gamification-in-education

Gamified education | Centre of Expertise for Higher Education | University of Antwerp. (n.d.). https://www.uantwerpen.be/en/centres/centre-expertise-higher-education/didactic-information/teaching-tips/activating-students/gamified-education/

McCarthy, J. (2021). Using gamification to ignite student learning. Edutopia. https://www.edutopia.org/article/using-gamification-ignite-student-learning/

Ouariachi Peralta, T., & Elving, W. (2020). Escape rooms as tools for climate change education: an exploration of initiatives. Environmental Education Research26(8), 1193 -1206.  https://doi.org/10.1080/13504622.2020.1753659

Scroll to Top